Stoomgemaal Halfweg gratis toegankelijk tijdens Museumweekend

Foto: Wim Meijer Fotografie

Zaterdag 8 en zondag 9 april is het Museumweekend. In dat kader is het Stoomgemaal Halfweg op beide dagen vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur open.  Vanaf 11.30 uur is dan de stoommachine volop in bedrijf.

Stap binnen in een levend verleden, snuif de geur van smeerolie op en ervaar de helse hitte van een met kolen gestookt vuur. Bekijk hoe de enorme tandwielen  de schepraderen aandrijven waardoor het water met 1.500.000 liter water per minuut wordt verplaatst. Wandel over de vernieuwde 40 meter lange balustrade en voel van dichtbij het water dat de schepraderen verplaatsen. Tijdens het Museumweekend is de toegang gratis. Om de dure kolen te bekostigen wordt een kleine bijdrage (‘kolentoeslag’) gevraagd.

Droog door stoom
De stoommachine wordt door kolen gestookt. Kolen en stoom zorgden samen voor een ware revolutie. Het indrukwekkende stoomverleden komt tot leven in stoomgemaal Halfweg. Een onvergetelijke belevenis voor jong en oud, waar techniek en historie centraal staan. ‘Hoe houden we onze voeten droog’? Dat is het centrale thema.Kinderen smeden ijzer als het heet is
Ook voor kinderen is er van alles te beleven. Bij de ‘meterman’ kunnen ze interessante dingen zien en doen, ze kunnen de stoker helpen om kolen op het vuur te gooien. De smid vertelt een ijzersterk verhaal, waarna ze zelf (onder toeziend oog van de smid) het hete ijzer mogen smeden.

Vrijwilligers
Er is veel te zien in het stoomgemaal. Een uurtje rondkijken of van begin tot eind blijven? Geen probleem. Er zijn vrijwilligers, die alles over stoom, techniek en de historie van  het stoomgemaal weten. Zij geven graag uitleg en beantwoorden de vragen.

Op stroom naar stoom
Het NS station Halfweg-Zwanenburg is op loopafstand van het stoomgemaal. Met de trein komen is dan ook een echte aanrader. Vanaf Station Beverwijk rijd je rechtstreeks naar NS station Halfweg-Zwanenburg in 26 minuten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen