Lezing over de voedseldroppings in Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis

Foto: Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis

Op zondag 14 mei organiseert Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis in Heemskerk een lezing zijn over de voedseldroppings die in mei 1945 boven west Nederland plaatsgevonden.

Operatie Manna en Chowhound waren de namen van de geallieerde voedseldroppings in april/ mei 1945, aan het eind van de hongerwinter in de Tweede wereldoorlog in Nederland. Deze voedseldroppings waren noodzakelijk geworden, omdat er vele honderdduizenden Nederlanders in West Nederland al maandenlang verstoken waren van alle soorten van voedsel, kleding en hulpgoederen.

Operatie Manna was een operatie onder leiding van de Britten. Totaal zou deze 8 dagen duren. Bij de eerste missie vlogen 242 zware bommenwerpers van het type Avro Lancaster naar de Nederlandse kust. Op 29 april werd 535 ton aan voedsel door de RAF uitgegooid.

Operatie Chowhound werd door de Amerikaanse luchtmacht uitgevoerd. Op 1 april 1945 stegen 400 Amerikaanse B17 bommenwerpers op van uit Engeland richting Nederland.

Zowel de Britten als Amerikanen hadden hun eigen droppingszones. Meer hierover gedurende de lezing van Historicus Hans Nauta op zondag 14 mei om 14.00 uur.

De spreker
Hans Nauta is in het dagelijks leven historisch onderzoeker. Als hobby heeft hij de luchtoorlog boven Noord-Holland. Hij is zeer deskundig op dit gebied en heeft in de loop der jaren duizenden documenten uit de oorlog verzameld. Over dit onderwerp heeft hij regelmatig lezingen in de provincie.

De Stichting
De Stichting Aircraft Recovery Group doet al meer dan 25 jaar onderzoek naar de luchtoorlog boven Nederland. De resultaten van deze onderzoeken zijn samengebracht in het Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis te Heemskerk.

Het Fort
Het Fort bij Veldhuis is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het Fort is gelegen aan de Genieweg 1, 1967 PS Heemskerk. De ligging van het fort is op de grens van Heemskerk en Zaanstad. Toegang: Volwassenen € 3,50, kinderen van 8 tot 12 jaar, € 2,50, kinderen jonger dan 8 jaar gratis en houders van een veteranenpas gratis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen