Grootste protestmanifestatie ooit bij Tata Steel IJmuiden

Vanmorgen, woensdag 20 december, heeft in IJmuiden een grote manifestatie plaatsgevonden als protest tegen de fusie van Tata Steel met het Duitse staalbedrijf ThyssenKrupp.

Ruim 3500 medewerkers verzamelden zich in de grote fabriekshal van Staalwerk BV in Velsen-Noord waarmee het meteen de grootste protestmanifestatie in de geschiedenis van het staalbedijf.Aanvankelijk ging de organisatie (FNV Metaal en de Centrale Ondernemingsraad van Tata Steel) ervan uit dat er tussen de 1000 en 1500 mensen zouden komen. De zorgen onder de medewerkers zijn echter zo groot dat ruim het dubbele aantal op de been kwam, waaronder ook een delegatie vanuit Duitsland, waar men zich ook grote zorgen maakt over de werkgelegenheid bij ThyssenKrupp. Tata Steel Nederland blijvend zelfstandig
Nadat de bezoekers aan de manifestatie bij aankomst waren verwelkomd door de Kerstman en waren voorzien van een FNV-sjaal richtte eerst FNV-voorzitter Han Busker zich tot de zaal, gevolgd door FNV-bestuurder Aad in ’t Veld. De boodschap van beide heren: De bonden eisen inspraak en de garantie dat er minstens tien jaar lang geen banen verdwijnen als de fusie tot stand is gekomen. En verder willen de werknemers dat Tata Steel Nederland een zelfstandig staalbedrijf blijft, met een eigen directie en raad van commissarissen.Petitie
Na een muzikaal intermezzo van 10 minuten was het de beurt aan Frits van Wieringen, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van Tata Steel, om het publiek toe te spreken. Daarna was het aan Gerrit Idema, kaderlid van Tata Steel, om een petitie aan te bieden aan Theo Henrar, de bestuursvoorzitter van Tata Steel IJmuiden, waarin de eisen van de werknemers, de COR en de vakbonden waren opgenomen.Theo Henrar gaf aan dat ook de directie van Tata Steel Nederland zich in veel eisen van zijn werknemers kan vinden en dat de petitie nadrukkelijk op tafel zal komen zowel bij Hans Fischer, Chief Executive Officer van Tata Steel Europe als bij de aandeelhouder in India.

Harde acties
Vakbonden, COR en werknemers lieten er in ieder geval geen misverstand over bestaan dat, als er geen gehoor gegevens wordt aan de eisen harde acties, lees stakingen, niet uit zullen blijven. Kortom: wordt vervolgd!

Klik op de hoofdfoto bovenaan dit artikel voor een uitgebreide fotoreportage.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen