Zingen langs een Zee van Staal

Zondag 11 augustus zong sopraan Helene Kalisvaart tijdens een rondleiding langs beeldenpark ‘Een Zee van Staal’. Deze dag bezorgde zij met haar zang de veertig deelnemers kippenvel. Ondanks tegenwind: het stormde die dag in Wijk aan Zee.

Sopraan Helene Kalisvaart woont in Groenekan in Utrecht. Ze was zingende serveerster bij restaurant Pasta e Basta in Amsterdam en Het Muzieklokaal in Utrecht. Daarnaast is ze zangdocent en straatsopraan en zondag 11 augustus was ze te horen tijdens een rondleiding langs ‘Een Zee van Staal’ in Wijk aan Zee.

De weg van Helene naar ‘Een Zee van Staal’
Over de weg die ze afgelegd heeft naar ‘Een Zee van Staal’ in Wijk aan Zee zegt ze: “Ik was hier vorig jaar op vakantie, ik ontmoette mijn vriend. Zong op ‘Cultural Village twintig jaar’ voor het Tjeschische dorp de Maanaria. Dat was heel succesvol. Toen mocht ik een keer bij restaurant Be my guest in Wijk aan Zee zingen. Daarna kwam ‘Zee van Staal’ en vroeg ‘Wil jij hier zingen?’ En dat wil ik natuurlijk, want ik hou zelf ook van kunst en natuur en beelden maken en dat heb ik gedaan.”

Aria’s met dramatische effecten
Over haar optreden zegt ze: “Ik heb hier geprobeerd om te spelen met de omgeving en de beelden, dus niet alleen als zangeres, maar ook door een visueel element toe te voegen. Dat was de eerste keer een lap afdekplastic. Dat wappert prachtig zilverachtig in de lucht. Ik wilde dat stuk plastic toevoegen als dramatisch element, ook al vanwege het milieuaspect van deze plek. Naast Tata, op de afvalhopen van Tata. Dat is het hier ook. En vandaag heb ik dat geprobeerd met een zwarte lap. Ook voor het dramatisch effect, om de zwaarte van deze plek en ook de betekenis van de beelden. Dat dat er is gekomen, dat het is ontstaan en dat er nog steeds mensen komen kijken dat is heel belangrijk. Dat wilde ik benadrukken.”

Beeldenpark ‘Een Zee van Staal’
In 1999 was Wijk aan Zee Cultureel Dorp van Europa, ter gelegenheid hiervan kregen elf beeldhouwers afkomstig uit elf Europese landen de opdracht dit gebied te transformeren tot een beeldenpark, met het thema ‘Een Zee van Staal’. Omdat de beelden natuurlijk van staal moesten zijn, stelde de staalfabriek Hoogovens (nu Tata Steel) materiaal en werkruimte beschikbaar. Het resultaat is een indrukwekkende tentoonstelling op een intrigerende plek. In de loop der jaren zijn er drie beelden bijgekomen, waardoor er nu veertien beelden in het duingebied te zien zijn.

“Dus inmiddels mogen we al twintig jaar genieten van dit mooie samenspel van natuur, cultuur en industrie.”, vertelt gids Daisy Bakker, “Tijdens de rondleidingen vertellen we altijd iets over het beeld en over wie het heeft gemaakt, waar diegene vandaan kwam en hoe het gemaakt is.”

Rondleiding
Elke eerste zondag van de maand is er een gratis rondleiding vanaf 14.00 uur in het beeldenpark. In de maanden juli en augustus wordt er elke zondag een programma rond de rondleiding georganiseerd. Zondag 11 augustus was het de beurt aan sopraan Helene Kalisvaart. Haar optreden was, misschien wel dankzij de harde wind, zeer de moeite waard!

Zondag 18 augstus staat ‘Een Zee van Houtskool’ op het programma en zondag 25 augustus ‘Staal Taal’.

 

'

Reacties

video
58851
Zingen langs een Zee van Staal
Zondag 11 augustus zong sopraan Helene Kalisvaart tijdens een rondleiding langs beeldenpark ‘Een Zee van
https://beverwijk.nieuws.nl/lokaal/20190814/zingen-langs-een-zee-van-staal/
2019-08-14T12:07:26+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/43/2019/08/14120408/staal.jpg
Zingen langs een Zee van Staal
Algemeen, Cultuur