Praktisch Verkeersexamen voor 812 leerlingen in Beverwijk en Wijk aan Zee

Foto: Aangeleverd

Komende twee weken wordt voor het 25ste jaar door de vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland (VVN) afdeling Beverwijk/Heemskerk in samenwerking met de scholen en de Gemeente Beverwijk het praktisch verkeersexamen afgenomen.

Zo’n 812 leerlingen van de groepen 7 en 8 van bijna alle Beverwijkse basisscholen vertrekken in week 23 en week 24 vanaf het parkeerterrein bij sporthal De Walvis. Wethouder Van den Berg zal op maandag 7 juni om 09.00 uur het startschot geven. Het is dit jaar een hoge opkomst omdat er vorig jaar geen fietsexamen georganiseerd kon worden vanwege het Coronavirus.

Op 29, 30 en 31 maart werd het theoretisch examen afgenomen waarbij de leerlingen 25 vragen moesten beantwoorden vanuit hun rol als fietser. Voor het verkeersexamen wordt getoetst of ze scholieren de verkeerskennis voldoende beheersten, goed inzicht hebben in verkeerssituaties en of ze zich bewust zijn van het belang van veilig verkeersgedrag.

En nu gaan ze op voor het praktische gedeelte. De kinderen moeten een route door de stad fietsen van zo’n 35 minuten en worden onderweg nauwlettend gadegeslagen door controleurs. Er wordt tijdens het fietsexamen gekeken of de kinderen de kennis en de verkeersregels ook in de praktijk brengen. En of ze zich op de weg veilig en verantwoord gedragen en goed kunnen inspelen op verkeerssituaties.

Voordat aan het examen kan worden meegedaan worden de fietsen gecontroleerd op veiligheid. De fiets wordt nagekeken op vijftien punten. Uiteraard of de verlichting werkt, of de remmen goed staan afgesteld, of er een bel aanwezig is, maar ook wordt gecontroleerd of de banden voldoende spanning hebben en of er bijvoorbeeld op beide trappers reflectoren zitten. En dan is het nog wachten op de uitslag!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen