AZ ontsnapt aan bekerblamage tegen amateurs van Quick Boys

ALKMAAR – Op papier had het geen probleem mogen zijn voor AZ, maar al eerder bleek dat in het bekertoernooi winst van een profclub op amateurs geen zekerheid is. Kraakte het team van Pascal Jansen in de vorige ronde al tegen de amateurs van en in Hardenberg, gisteravond bleek Quick Boys een nauwelijks te nemen hobbel. Uiteindelijk wisten de Alkmaarders via penalty’s de kwartfinale van de KNVB-beker zeker te stellen.

AZ was al gewaarschuwd. Al was het alleen al door de ervaring van de voorgaande ronde, waarbij een verlenging in de regen en modderpoel van Hardenberg uiteindelijk de winst bracht tegen de overgemotiveerde amateurs van HHC. En ook hadden ze al het voorbeeld gezien van Ajax, dat hun bekeravontuur zag stranden tegen USV Hercules.

Lang hing het gisteravond in de lucht… zou het weer ‘zo’n avond’ worden? Vanaf het begin leek ’t erop. Hoewel AZ een duidelijk veldoverwicht had lukte het de Alkmaarders niet om een van de talrijke kansen te benutten. Daarbij moesten ze ook toezien hoe de amateurs uit Katwijk ook regelmatig gevaarlijk werden uit de counter.

Na een doelpuntloze eerste helft was het na een kwartier in de tweede helft Quick Boys dat profiteerde van het zwakke spel van AZ via Nigel Ogidi Nwankwo die de 0-1 binnenschoot en daarmee de 2200 meegereisde supporters in het uitvak in vervoering bracht.

Direct na het doelpunt werd de wedstrijd enige tijd stilgelegd omdat er plastic bekers op het veld werden gegooid en vuurwerk werd afgestoken. Toen na tien minuten het spel werd hervat leek AZ alsnog snel orde op zaken te stellen. In de 70e minuut kopte Dani de Wit de gelijkmaker binnen. En twee minuten later was invaller Ernest Poku die raak schoot.

Met de klok op 95 minuten leek voor AZ de klus alsnog geklaard, ware het niet dat in de laatste seconde van de wedstrijd Leonard de Beste vanuit een hoekschop de gelijkmaker binnenkopte en daarmee de verlenging veilig stelde.

In de verlenging leek alsnog alles de kant op te vallen van AZ. Eerst zorgde Myron van Brederode via een fraaie slalomde door de Katwijkse defensie en een harde uithaal voor de 3-2. Kort daarna leek Dani de Wit de wedstrijd in het slot te gooien. Zijn doelpunt werd echter afgekeurd wegens buitenspel, wat toch weer zorgde voor nieuwe hoop bij de amateurs van Quick Boys. Hoop, die in realiteit werd omgezet toen Sem van Duijn, de 19-jarige uitblinker aan de zijde van Quick Boys, profiteerde van gestuntel achterin bij AZ en de bal fraai achter doelman Owusu-Oduro schoot.

Inmiddels, met de klok al over twaalf, waren het dus penalty’s die de beslissing moesten brengen. Een discipline die de Alkmaarders toch net iets beter bleken te beheersen. Nadat eerst Dani de Wit zijn matige inzet nog gekeerd zag door doelman Paul van der Helm, waren het vervolgens Bram Franken en Levi van Duijn die namens Qiuick Boys doel misten, waarna Jens Odgaard voor AZ de klus mocht afmaken.

Na de wedstrijd zorgden de 2200 Katwijkse supporters nog voor een uitbundig feestje in het uitvak. Voor hen geen kwartfinale, maar de waardering voor hún Quick Boys was er niet minder om.