112

Nep-rechercheur opgepakt voor ‘moordmeldingen’

Foto: Beverwijk Nieuws / Dennis Mantz

De politie heeft maandagochtend een 22-jarige man uit Alkmaar aangehouden voor het plegen van tientallen valse telefoontjes, waarin de man zich voordeed als agent en de gebelde persoon mededeelde dat een dierbare was overleden.

Dat meldt Uitgeest.nieuws.nl op haar website. Bij de politie kwamen in februari vanuit het hele land, waaronder Heemskerk, meldingen binnen van burgers die waren gebeld door een nep-agent of rechercheur die ‘slecht nieuws’ voor hen had. Vervolgens meldde hij ten onrechte dat een dierbare was vermoord of omgekomen bij een ernstig ongeval.

Vermoord door familielid

In sommige gevallen vertelde hij erbij dat een ander familielid verantwoordelijk was voor de dood of hij raadde de gebelde personen aan om zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te gaan. Logischerwijs zorgde de mededeling voor veel verdriet en onrust. In veel gevallen had het slachtoffer van deze misplaatste grap al andere familieleden of vrienden ingelicht, om er later achter te komen dat er niets aan de hand was.

Uitgeestse tijdens werk in Heemskerk slachtoffer ‘grap’

Op 18 februari werd bekend dat ook een Uitgeestse tijdens haar werk in een modezaak in Heemskerk het slachtoffer was geworden van een ‘moordmelding’. Zij werd op haar werk gebeld met de mededeling dat haar moeder was doodgeschoten in haar eigen huis. Ze werd gesommeerd om zo snel mogelijk naar het AMC in Amsterdam te komen om haar moeder te identificeren. Later bleek dat er niets aan de hand was; haar moeder was springlevend.

Waarschuwing voor nep-agent

De politie waarschuwde herhaaldelijk voor de nep-agent en benadrukte dat de politie dermate slecht nieuwe in principe persoonlijk brengt. Na onderzoek van een rechercheteam van de Eenheid Den Haag kon de 22-jarige Alkmaarder worden aangehouden. De verdachte wordt de komende dagen verhoord. Daaruit moet blijken wat het motief van de man was. De man wordt woensdag voorgeleid voor de rechter-commissaris.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen