COPD-zorg Rode Kruis Ziekenhuis voldoet aan eisen verzekeraar

Foto: Beverwijk Nieuws / Dennis Mantz

Beverwijk – De longafdeling van het Rode Kruis Ziekenhuis heeft het pluscertificaat ontvangen van zorgverzekeraar Achmea voor de COPD-zorg in het ziekenhuis. In Nederland zijn er slechts vijf ziekenhuizen die dit certificaat hebben ontvangen. Het Rode Kruis Ziekenhuis is er één van.

Voorwaarden

De COPD-zorg voldoet aan alle voorwaarden die Achmea stelt. Eén van de voorwaarden is dat de patiëntgegevens goed geregistreerd moeten worden. De registratie is een middel om de artsen, samen met de patiënt, te helpen kiezen waar de behandeling voor COPD het beste kan worden uitgevoerd: in het ziekenhuis of bij de huisarts. De huisarts kan patiënten behandelen die een minder ernstige vorm van COPD hebben. Het ziekenhuis kan zich richten op patiënten, die veel meer last hebben van hun ziekte en voor wie behandeling door de specialist vaak noodzakelijk is.

Longarts Erik Kapteijns van het Rode Kruis Ziekenhuis is trots op de erkenning van Achmea: ”De registratie van patiëntgegevens is goed op orde bij ons. We zijn hierdoor nog beter in staat om te beoordelen welke zorg een patiënt nodig heeft en waar deze moet worden geleverd. Op deze wijze willen we komen tot een maximale kwaliteit van zorg waarbij de patiënt een geïndividualiseerde behandeling krijgt in plaats van een standaard behandeling.

Daarnaast hebben we een goede samenwerking met huisartsen in de regio en we hebben een uitgebreid revalidatietraject opgestart met verpleeghuis Meerstate en fysiotherapeuten in de regio. En patiënten kunnen in hun behandelplan uitgebreid aangeven wat ze wel en niet willen.

Door dit certificaat erkent Achmea dat onze visie op COPD-zorg correct is en onze zorg gekwalificeerd wordt als topzorg. Daar zijn we erg blij mee.”

Informatiebijeenkomst voor Longrevalidatiepatiënten

Het Rode Kruis Ziekenhuis organiseert op dinsdagmiddag 30 juni 2015 een informatiebijeenkomst voor patiënten met COPD. Een longarts, longverpleegkundige, diëtiste en psycholoog lichten op deze middag toe op welke wijze zij zich kunnen inzetten voor de patiënten en hun naasten. Patiënten kunnen zich aanmelden via de website van het Rode Kruis Ziekenhuis (www.rkz.nl).

Wat is COPD

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën steeds ontstoken. Daardoor maakt het lichaam meer slijm aan en is het lastiger om adem te halen. Bij longemfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in het bloed komt en dat afvalstoffen worden uitgeademd. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe benauwder de patiënt wordt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen