Advocaat: conflict mogelijk motief aanslagen Poolse supermarkten

Foto: Wim Meijer Fotografie

De aanslagen die in 2020 en vorig jaar op Poolse supermarkten o.a. in Beverwijk zijn gepleegd, lijken hun oorsprong te vinden in een conflict tussen twee verschillende partijen “die dergelijke winkels exploiteren en elkaar het licht in de ogen niet gunnen”. Dat zei de raadsvrouw van een verdachte van twee van de aanslagen maandag bij de rechtbank in Alkmaar.

De advocaat putte tijdens een voorbereidende zitting in de strafzaak tegen haar cliënt Antonio N. (27) uit informatie van het Team Criminele Inlichtingen (TCI), de ‘geheime dienst’ van de recherche, die in het strafdossier is beland en die zou worden ondersteund door aangetroffen DNA-sporen op onderdelen van explosieven.

Het is voor het eerst dat in de rechtszaal een mogelijke achtergrond van de aanslagen is benoemd. Eerder bleef dat beperkt tot het vermoeden van het OM dat alles wees op het werk van een organisatie. Ook de eigenaren van de getroffen winkels zeiden in het duister te tasten over de motieven.

De advocaat stelde over N. dat die “natuurlijk betrokken is geweest bij hele nare feiten. Maar zowel uit zijn eigen verklaringen als uit telefoonberichten bleek dat hij alleen de vraag heeft gehad om mensen van A naar B te brengen. Hij is als jonge jongen geronseld voor iets waarbij op de achtergrond sprake lijkt te zijn van veel grotere belangen”.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen