What a wonderful world: grootste ijssculpturen festival van Europa ultiem kerstuitje

Sinds afgelopen weekend heeft Nederland een bijzonder winters uitje bij: het IJsbeelden Festival in de IJsselhallen in Zwolle. Twee weken werkten 45 van de beste ijskunstenaars ter wereld aan een letterlijk ijskoude wereld, maar die zo indrukwekkend is dat je er alleen maar warm van wordt. Het IJsbeelden Festival in Zwolle is dan ook het grootste ijssculpturen festival van Europa.

(foto’s: Wim Meijer Fotografie / film: Charles Duijff)

Maar liefst 600.000 kilo sneeuw en ijs werd aangevoerd in de 1200 vierkante meter grote vrieshal, waar de ijscarvers bij een temperatuur van zo’n min 10 graden ijs- en sneeuwsculpturen tot wel zes meter hoog creëerden. ‘Special effects’, van licht en geluid, maken de beelden nóg magischer dan dat ze al zijn.De organisatie van het IJsbeelden Festival koos als thema: “What a wonderful world”. Een bijzondere keuze in een tijd waarin de wereld zowel politiek als qua gezondheid niet echt hoogtijdagen beleeft. Van de andere kant kun je het ook zien als een positieve boodschap: laat je blik niet vertroebelen door oorlog of andere narigheid, maar blijf ook zien hoe mooi de wereld eigenlijk is. En ook: wat een mooie wereld je kunt maken als je samenwerkt. Want van samenwerking is bij het IJsbeelden Festival zeker sprake. De ijscarvers komen uit veertienlanden, van Canada en de Verenigde Staten tot  aan Polen, Finland en Oekraïne. Helaas ontbreken dit jaar wel de carvers uit Rusland, een besluit dat door de organisatie werd genomen vanwege de oorlog in Oekraïne. Een spijtig feit, omdat de Russische ijskunstenaars bij voorgaande edities steeds aanwezig waren.
Het afgelopen weekend ging het IJsbeelden Festival van start, dus precies voor de Kerstdagen. Een echte aanrader voor een ieder die toch een beetje ‘witte Kerst’ wilt beleven. Want stap de IJsselhallen binnen en je waant je in een indrukwekkend ‘Winter Wonderland’ waarin allerlei culturele, natuurlijke, historische en religieuze hoogtepunten van onze wereld zijn terug te zien. Eén tip: trek een warme winterjas aan, want niet alleen de aanblik, ook de temperaturen in de hal zijn winters.

Het grootste ijssculpturen fin de IJsselhallen in Zwolle is te zien tot met 5 maart.

Klik HIER voor een uitgebreide foto-impressie van het IJsbeelden Festival en klik op de hoofdfoto bovenaan dit bericht voor de filmimpressie. Hieronder alvast een kleine fotoselectie:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen