Nieuwe coalitie in Beverwijk

Foto: Wim Meijer Fotografie

BEVERWIJK – Na langdurige gesprekken heeft eindelijk GroenLinks ja gezegd. Samen met D66, PvdA, CDA en Samen Lokaal vormen zij de “nieuwe” coalitie van bestuurlijk Beverwijk. De toetreding van GroenLinks vormde wel de aanleiding voor aanvullingen op het “oude” coalitieakkoord “Samen kom je verder” voor de bestuursperiode 2022-2026.

(door: Co Backer)

GroenLinks heeft haar eigen prioriteiten veilig weten te stellen. Als wethouder zal Nevin Özütok voordragen worden. In de bestuursperiode 2018-2022 was zij al een paar maanden actief als wethouder. Naar verwachting zal zij op 25 april worden voorgedragen aan de gemeenteraad.

Aanvullingen op het coalitieakkoord 2022-2026
In overleg en zorgvuldige samenwerking heeft de nieuwe coalitie deze aanvullingen opgesteld. Samen met de ongewijzigde Strategische Raadsagenda vormen het Coalitieakkoord en de aanvullingen de bouwstenen voor het Coalitieprogramma, aldus het uitgebrachte persbericht. Dat voor deze aanvullingen diep in de gemeentelijke financiën gesneden moet worden staat als een paal boven water en of alles realiseerbaar is moet de toekomst uitwijzen. Enkele punten uit deze aanvullingen:

  • Beverwijk kansrijk voor iedereen
    In de gemeente Beverwijk streven zij ernaar dat iedereen gelijke kansen krijgt om mee te doen. Daarom stimuleren zij scholen, sportverenigingen, werkgevers en clubs die gemeentesubsidie ontvangen actief antidiscriminatiebeleid te implementeren. De ambitie van het college is om hierbij rekening te houden bij het verlenen van gemeentelijke subsidie.
    Het nieuwe college gaat de (energie)armoede actief tegen door samen te werken met bewonersinitiatieven zoals de voedselbank en kledingbank, en door ervaringsdeskundigen in te zetten. Ook zullen zij ervoor zorgen dat alle Beverwijkers goed geïnformeerd zijn over minimaregelingen.
  • Groene en schone openbare ruimte
    Het verbeteren van de uitstraling en leefbaarheid van de openbare ruimte door vergroening en de aanleg van waterbergingen en waterlopen. Het integreren van herinrichtingsprojecten van wijken, wegen en stadsontwikkelingsplannen.
  • Beverwijk bereikbaar
    Onderzoek naar haalbaarheid en betaalbaarheid van meer collectieve parkeervoorzieningen, zoals parkeergarages, om de beschikbare ruimte efficiënter te benutten. Het uitbreiden van het aantal laadpunten voor elektrische auto’s en het ontwikkelen van beleid voor het opladen van voertuigen vanuit huis op openbare parkeerplaatsen. Het verbeteren van fietspaden en het creëren van nog meer ruimte voor fietsers en voetgangers tijdens herinrichtingsprojecten van wijken en wegen.
  • Duurzaamheid
    Er wordt vol ingezet op duurzaamheid. Duurzaam Bouwloket, het aanvullen van de duurzaamheidslening en dit verder ontwikkelen, het handelen op CO2-uitstootreductie, circulair inkopen, biodiversiteit en sociaal inkopen, verduurzamen gemeentelijk vastgoed en wagenpark en er zal maximaal gebruik gemaakt worden van de beschikbare subsidies. Op het scheiden van afval zal veel waarde gehecht worden. Het college staat voor een grote uitdaging om te voldoen aan de door het Rijk gestelde doelen voor afvalscheiding.
  • Goede voorzieningen
    Het college benadrukt nogmaals de wenselijkheid voor het realiseren van een nieuw Kind Centrum (IKC), een gezamenlijk zwembad met de gemeente Heemskerk, een breed gedragen heringericht sportpark en een openbaar toilet op de Breestraat.

Mogelijke taakhervatting van Dorenbos
Als alles verloopt zoals het moet verlopen dan zal wethouder Jaqueline Dorenbos mogelijk binnenkort haar teken voor de gemeente Beverwijk weer. Dorenbos meldde zich vlak voor de raadsvergadering op donderdag 28 maart ziek. Op de website van haar partij PvdA stond dat zij “burn-outklachten als gevolg van overmatig inzet in de afgelopen maanden” had. Pikant detail is dat Dorenbos zowel binnen als buiten de gemeenteraad al maanden onder vuur ligt. Een motie van wantrouwen kreeg ze vanwege haar nieuwe parkeerbeleid. Zij overleefde die eind februari met een niet al te ruime meerderheid van 14 tegen 11 stemmen.

Voor de raadsvergadering van 28 maart meldde zij zich ziek op de dag ziek. Ook nu lag er een tweede motie van wantrouwen klaar. Ditmaal over een niet bestaande verplichting om 660 nieuwe bomen aan te planten voor 1,82 miljoen euro.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen