Column van de Dag / Over winnen en verliezen en over die ‘andere waarden’ in de sport

Foto: Sportservice Kennemerland

Vandaag de eerste column van Bart Neeft, buurtsportcoach bij Sportservice Kennemerland en actief in Heemskerk waar hij druk bezig is om jeugd te stimuleren om te bewegen en te sporten. Daarmee sluiten Bart’s activiteiten mooi aan bij de doelstellingen van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG)

In deze column geeft Bart zijn lezers in inkijkje in zijn wereld: die van jeugd, sport, gezondheid, fair-play, uitdaging en respect.

Sport is meer dan bewegen en spel
Elke dag ben ik te vinden in verschillende buurten van Heemskerk, op veldjes, in voetbalkooien en op het Cruyff Court. Helemaal gèk van sport en spel, zo zou je denken. Maar als buurtsportcoach gebruik ik de sport- en spelactiviteiten als middel voor participatie, preventie in de buurt en om de sociale samenhang te bevorderen.

Sport is daarbij zowel ‘middel’ dan een ‘doel’ op zich. Neemt niet weg dat ‘’sport om de sport’’ eveneens bijdraagt aan de gewenste maatschappelijk effecten en bovenal superleuk is om te doen! De inzet van sport om jeugd tot sportief gedrag te motiveren, waarbij fair play, sportiviteit en respect centraal staan is een mooie uitdaging.

Sport Service_ coll

Vieren en vechten
Als voorbeeld: Tijdens een voetbalpartijtje worden soms de mooiste acties getoond en worden  doelpunten gevierd à la Ronaldo. Maar tijdens diezelfde voetbalpartijtjes komt het soms ook tot fysiek contact dat over de grens heen gaat. Dat kan leiden tot onenigheid en reacties, waarbij sommige normen en waarden worden vergeten. Dit zijn de momenten waarop ik als buurtsportcoach samen met de jeugd tot een oplossing kom om het voetbalpartijtje op een juiste manier voort te kunnen zetten.

Olympische Spelen
Sport is heel mooi! Komende zomer zullen daar ook prachtige voorbeelden van te zien zijn tijdens de Olympische Spelen in Rio. Al die duizenden deelnemende atleten hebben hard getraind om hun talent zo goed mogelijk te ontwikkelen. En heel veel trainen is niet altijd leuk. Het móeten trainen geeft brengt vaak zware druk met zich mee. Daarbij hebben de atleten, door het vele trainen, niet altijd de tijd om andere leuke activiteiten te doen zoals uitgaan, met vrienden afspreken en verjaardagen.

Discipline die respect verdient
Dat is dan ook een van de redenen waarom topsport niet voor iedereen is weggelegd. Het vraagt een enorme discipline. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat op weg naar het echte sportieve topniveau meer talenten afvallen dan dat er overblijven om op het hoogste niveau te presteren. Voor díe sporters die uiteindelijk dat topniveau wèl bereiken is respect dan ook op z’n plaats.
Helaas is het zo dat respect en waardering voor echte topatleten in Nederland soms ver te zoeken is, zeker als je dit vergelijkt met China waar een Olympisch Kampioen de rest van zijn leven door de staat wordt ondersteund.

Leren omgaan met winnen èn verliezen
Tijdens de sport kun je winnen en verliezen. Een belangrijk item tijdens de buurtsportactiviteiten is dan ook het leren omgaan met winnen en verliezen. Bij het formeren van teams zeggen kinderen soms al vooraf dat het geen eerlijke, gelijkwaardige teams zijn. Het gevolg is dat sommige kinderen dan niet aan het partijtje mee willen doen omdat ze geen zin hebben om te verliezen. Toch is ook verliezen belangrijk. Na verlies denk je met elkaar na hoe je het de volgende keer beter kunt doen, en juist dàt maakt je sterker.

Mijn taak als buurtsportcoach om de jeugd te laten ervaren dat spelplezier en mooie acties het belangrijkste zijn, en niet zozeer het winnen. Het is tenslotte geen Champions League finale, ook al is het fanatisme van de kinderen er niet minder om.

Sport Service_ coll2

Handbalfanaat
Ik ben zelf ook een sportfanaat en vroeger fervent handballer geweest. Ik wilde zelf altijd professioneel handballer worden en ben ook naar Denemarken gegaan om te onderzoeken of ik daarvoor goed genoeg was. Helaas, door een gescheurde kruisband heb ik me nooit volledig kunnen ontwikkelen. Maar in Denemarken kwam ik erachter dat een professioneel bestaan als handballer voor mij niet weggelegd was en dat ik het liefst puur voor plezier handbal speelde. Daarbij zijn er nog zoveel andere mooie dingen in het leven om te ontwikkelen en mee te maken. Ik heb zeker geen spijt van al die uren handbal, want het heeft me gebracht tot waar ik nu ben en heb vele mooie momenten meegemaakt. En het blijft ook een super gave sport!

Sport maakt meedoen mogelijk
De titel ‘’Sport maakt meedoen mogelijk’’ slaat zeker de spijker op zijn kop. En dit geldt voor alle doelgroepen die aan sport willen doen. Sporten doe je samen! Je ontmoet andere mensen, je beleeft mooie en minder mooie momenten met elkaar. Natuurlijk zijn we niet allemaal hetzelfde, dus het accepteren van elkaar, het leren van elkaar en het samen plezier beleven is een meerwaarde van de sport. Een gepaste uitspraak van Johan Cruijff is dan ook ‘’Alleen kun je niets, je moet het samen doen.’’

Bij deze wil ik iedereen een fijne vakantie toe wensen met geweldige Olympische Spelen in het vooruitzicht, waar het Oranje damesteam handbal hopelijk hoge ogen gaat gooien. De buurtsportactiviteiten in Heemskerk gaan na de vakantie, in de week van de kermis, weer van start.  Kijk voor het programma op www.sportservicekennemerland.nl .

Sport Service_ banner5

Veel plezier!
Bart

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen