Bijna 18000 lopers aan start Egmond Halve Marathon

Foto: Wim Meijer Fotografie

Met een recordaantal van 17.800 lopers en loopsters, waaronder vele honderden  uit de IJmond, gaat morgen, zondag 8 januari, de 45e Saucony Egmond Halve Marathon van start.

Dames gaan voor
Het spits wordt om 12.16 uur afgebeten door de vrouwen, die vertrekken met een voorsprong van 9 minuten en 17 seconden op de heren (verschil parcoursrecord dames en heren). Het parcours is dit jaar enigszins aangepast. Het eerste rondje van drie kilometer door het dorp van Egmond is geschrapt. Na het startschot duiken de atleten meteen het strand op richting Castricum. Daar gaat het via de opgang richting de duinen en over camping Bakkum, waar de eerder geschrapte drie kilometer wordt ingehaald. Het laatste stuk gaat als vertrouwd wel weer door het dorp, over de Bloedweg en dan naar de finish op de boulevard.

Dames gaan voor. Om precies te zijn: 9 minuten en 17 seconden. (foto: Wim Meijer fotografie)

Internationale toppers
Net zoals voorgaande jaren brengt Egmond ook dit keer een groot internationaal top-deelnemersveld aan de start. Meest aansprekende naam is ongetwijfeld die van Ghirmay Ghebreslassie uit Eritrea met een persoonlijk record op de halve marathon van 1.00.09  Het jaar 2016 was voor hem een topjaar met een overwinning in de New York City marathon met een eindtijd van 2.07.51 2016 en een vierde plaats zowel bij de Olympische Spelen in Rio 4e  als bij de London Marathon.

Andere aansprekende namen aan de start van Egmond zijn o.a. Dawit Wolde (Ethiopië) met een persoonlijke besttijd van 1.00.46, Kalipus Lomwai (Kenia) met een tijd van 1.03.57 achter zijn naam en de Nederlander Abdi Nageeye  die met een persoonlijk record van 1.02.08 een kandidaat is voor het podium.

Abdi Nageeye bij zijn finish in Egmond in 2016 (foto: Wim Meijer Fotografie)

Michel Butter
Icoon van de IJmondse hardloopsport, de Castricummer Michel Butter, staat morgen voor de 10e keer aan de start van Egmond en heeft een persoonlijk record van  1.02.25. Na een wat teleurstellend seizoen in 2016, waarin hij 8 seconden tekort kwam voor een ticket naar de Spelen in Rio, is hij nu extra gebrand op een goede prestatie in Egmond als voorbereiding op een voorjaarsmarathon.

Michel Butter met nummer 17 gedurende Egmond 2016 (foto: wim Meijer Fotografie)

Bij de dames is de meest aansprekende naam die van Ivy Kibet uit Kenia met een persoonlijk record van 1.11.24. Voor Nederland verschijnen o.a. aan de start Andrea Deelstra (1.13.37), Ruth van der Meijden (1.13.01) en Miranda Boonstra (1.13.04)

Volksfeest
Behalve een wedstrijd met veel internationale vedetten is de Halve Marathon van Egmond vooral ook een groot volksfeest met bijna achttienduizend lopers en loopsters en vele tienduizenden toeschouwers, zowel in Egmond aan Zee als bij de strandopgang bij Castricum. Omdat het parcours over strand en door duinen bijzonder zwaar is wordt het voltooien van de loop door iedereen gezien als een bijzondere prestatie met een sfeer en een entourage die Elfstedentochtwaardig is.

Uitgebreide foto-impressie op Beverwijk-, Heemskerk- en Velsen.Nieuws.nl
Morgenavond op Beverwijk-, Heemskerk- en Velsen.Nieuws.nl dan ook een uitgebreide reportage en foto-impressie van de Saucony Egmond Halve Marathon.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen