55+

Plusbus Beverwijk brengt bezoek aan Dierenpark Hoenderdaell

Afgelopen woensdag, 4 april, genoten 7 dames uit Beverwijk een supergezellige dag in Dierenpark Hoenderdaell in Anna Pauwlona. Het is een van de vele uitjes die maandelijks worden georganiseerd door Stichting Welzijn Beverwijk, die daarbij kan steunen op de nimmer aflatende medewerking van een team van vrijwilligers.

Stichting Welzijn Beverwijk heeft sinds maart 2016 de beschikking over de BoodschappenPlusBus (inmiddels omgedoopt in de “Wijk-Uit” PlusBus). De bus werd beschikbaar gesteld door het Nationaal Ouderenfonds met de bedoeling dat ouderen met elkaar (en met twee begeleiders) boodschappen kunnen doen en  uitstapjes maken.

Op dit moment rijdt de BoodschappenPlusBus al in ongeveer 80 plaatsen in Nederland en is een enorm succes. Het blijkt niet alleen een ideale manier voor mensen die slecht ter been zijn om hun boodschappen te doen, maar ook een manier om nieuwe sociale contacten op te bouwen.

Vrijwilligers
Dat blijkt ook in Beverwijk, waar de ‘PlusBus’ inmiddels niet meer weg te denken is. Iedere maand wordt er een programma opgesteld met circa 15 uitstapjes, soms dichtbij, soms ook wat verder weg. De bus biedt plaats aan 7 personen, naast de twee vrijwilligers, waaronder de chauffeur. In totaal zijn er zo’n 15 vrijwilligers verbonden aan de ‘PlusBus’, waaronder 5 chauffeurs.

In die twee jaar zijn er al rond de 200 mensen geweest die regelmatig gebruik maakten van de bus.

Hoenderdaell
Woensdag 4 april was de PlusBus opnieuw volgeboekt. Zeven dames, onder de enthousiaste begeleiding van Marja Betjes en chauffeur Jaap Klingeler, zetten koers richting Anna Paulowna, voor een bezoek aan Landgoed en Dierenpark Hoenderdaell. Het dierenpark geniet weliswaar wat minder bekendheid dan parken zoals Blijdorp, Ouwehand’s en Burgers Zoo, toch werd het in 2016 door de ANWB uitgeroepen tot het Leukste Uitje van Noord-Holland.Dierenwelzijn voorop
Wat Hoenderdaell zo bijzonder maakt? Misschien wel de benaderbaarheid, zelfs in een aantal gevallen de letterlijke ‘aaibaarheid’ van de dieren, zoals de alpaca’s, de ringstaartmaki’s en de lori’s. .

Maar vooral ook door het feit dat het dierenpark is gebouwd met niet de bezoekers, maar de dieren als uitgangspunt. Het primaire doel is dierenwelzijn, waarbij met name dieren in nood worden opgevangen met als streven deze weer terug te plaatsen in de natuur. Een typisch voorbeeld daarvan is ‘Stichting Leeuw’ dat op het landgoed een groot opvangcomplex heeft gebouwd voor ontheemde katachtigen. Daarnaast zorgt Hoenderdaell ook voor een ‘mooie oude dag’ voor onder andere ‘gepensioneerde’ circusleeuwen en voor bruine beren uit Bulgarije. Stevige wandeling door uitgebreid park
Voor het gezelschap uit Beverwijk was afgelopen woensdag een actieve dag met veel indrukken. Actief, vooral ook fysiek, omdat Landgoed Hoenderdaell een oppervlakte kent van 64 hectare. Een wandeling, veelal met de rollator, van de ingang tot aan de verblijfplaats van de leeuwen en tijgers (aan het andere uiterste van het park) bleek voor sommige van de deelneemsters dan ook een pittige klus. Rond de klok van half drie was iedereen weer terug bij de ingang. Nadat sommige van de deelneemsters nog een bakje met bollen hadden gekocht, het gezelschap nog even collectief op de foto ging, en de laatste broodjes uit de meegebrachte lunchpakketten waren verorberd, zette Jaap zijn bus weer op koers richting Beverwijk. Een bus met 9 tevreden mensen die ongetwijfeld nog heel veel leuke uitjes met elkaar tegemoet gaan, met dank aan Nationaal Ouderenfonds, Stichting Welzijn Beverwijk en aan die onvermoeibare vrijwilligers, zoals Marja en Jaap.:

Meer foto’s van Hoenderdaell
Klik op de hoofdfoto bovenaan dit artikel en scroll met de pijlen, links en rechts van de foto, door de hele serie. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen