Lezing immigratie van Zuidelijke Nederlanders in Beverwijk

Foto: Historisch Genootschap Midden-Kennemerland

Op donderdagavond 5 november komt historicus drs. Fred Schweitzer op uitnodiging van het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland (HGMK) een lezing houden over de invloed van Zuidelijke Nederlanders en hun betekenis voor Beverwijk.

De titel van de lezing is “Taal en Cultuur in Midden-Kennemerland in de eerste helft van de 17e eeuw”. De lezing van drs. Fred Schweitzer zal zich ondermeer richten op de situatie die ontstond na de val van Antwerpen in 1585. Veel inwoners van de Zuidelijke Nederlanden vluchtten toen naar het noorden, waar ze onder meer vrijheid van godsdienst hadden. Ze brachten, met andere immigranten, de Gouden Eeuw naar ons land!

In Beverwijk kwamen bijvoorbeeld de families Baeck en van Breen. Vader en zoon Baeck hebben een interessante rol vervult in relatie tot Joost van den Vondel en Pieter Cornelisz Hooft terwijl Daniël van Breen ons de schitterende stadskaart van Beverwijk heeft nagelaten. De verbinding tussen beide families vormt huize Scheijbeeck.

De avond wordt gehouden in het BHK-gebouw, Groenelaan 74 in Beverwijk en begint om 20 uur (zaal open vanaf 19.30 u). Voor leden van het HGMK is op vertoon van hun ledenpas de toegang gratis, anderen betalen € 2,- entree.

Meer informatie over de activiteiten van het HGMK is te vinden op de website: www.hgmk.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen