Minder aaibaar (Bewoners van Animal Farm, deel 5)

Foto: Wim Meijer Fotografie

Denk je bij dierentuinen meteen aan groot wild zoals leeuwen, olifanten of giraffen, bij het Beverwijkse Animal Farm gaat men meer voor het kleine en toegankelijke zoals neusbeertjes, steppevosjes, witstaart stekelvarkens, dwergmangoesten, Chinese boomeekhoorntjes, schildpadden, pijlgifkikkertjes en leguanen.

Eerder liet ik jullie al kennismaken met het steppevosje, leguanen en Chinese boomeekhoorntjes en dwergmangoesten, vandaag aandacht voor het witstaartstekelvarken. De naam ‘stekelvarken’ geeft al aan dat het diertje een niet al te hoge aaibaarheidsfactor heeft. En als we praten over het witstaartstekelvarken dan kun je qua ‘stekeligheid’ gerust spreken van een ‘stekelvarken 3.0’.

Stekels van 40 centimeter
Het diertje, dat een totale lengte heeft van maximaal een meter, beschikt namelijk over harde stekels met een lengte tot wel 40 centimeter. En daarmee kan het vooral in Zuid- en Zuidwest-Azië voorkomende knaagdier het zijn belagers behoorlijk lastig maken.

In z’n achteruit
Zodra het diertje zich bedreigd voelt begint hij al met zijn staart te schudden. Hierop staan holle stekels die een ratelend geluid maken, dat lijkt op het geluid van een ratelslag. Alleen dàt is vaak al voldoende om andere dieren af te schrikken. Blijkt dat niet voldoende dan gaat het witstaartstekelvarken over in de aanvalsmodus. Dat betekent: in z’n achteruit. Stampend met zijn achterpoten rent hij dan, achterwaarts op zijn belagers af totdat de stekels hun huid doorboren en soms flinke verwondingen aanrichten. Op deze manier houden ze zelfs grote roofdieren zoals panters en tijgers van zich af.

Niet populair bij boeren
Toch heeft het witstaartstekelvarken ook tegenstanders waar hij met zijn stekels niets tegen kan beginnen. Dat heeft alles te maken met het feit dat witstaartstekelvarkens gek zijn op landbouwgewassen. En daarmee maken ze zich niet populair bij de boeren die, ter bescherming van hun gewassen, regelmatig het jachtgeweer leegschieten op deze stekelige knabbelaars.

Wat dat betreft hebben de twee witstaartstekelvarkens in Animal Farm een ideale verblijfplaats gevonden, volledig veilig en niemand tot last.Wim Meijer Fotografie_IMG_0654Voor meer informatie over Animal Farm klik op http://www.animalfarm.nl/

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen