Film over kinderproject Catch wint MAX8

Foto: Chris Gruijthuijsen

‘Een indrukwekkend verhaal over het echte leven in de townships. Het was de reactie van schrijfster en journaliste Maria Genova op de roman ‘Thobi, kind uit de township’ van Maria van der Reep.

Thobi, kind uit de township
Het boek vertelt het verhaal van Thobani, een jongen die leeft in de Zuid-Afrikaanse sloppenwijk bij East London. Zonder geboortebewijs is hij veroordeeld tot een illegaal bestaan, zonder recht op school en gezondheidszorg. Thobi vlucht voor zijn gewelddadige broers en gaat op zoek naar zijn vader die ergens in de mijnen werkt. Hij hoopt dat hij te weten komt wie hij echt is, want zonder geboortebewijs bestaat hij officieel niet. Hoe wordt je dan toch van níemand iemand?

Catch
Behalve het schrijven van het boek ‘Thobi’ maakte Maria van der Reep ook een korte film ‘Catch, kinderproject’ De film biedt een aangrijpend verslag van dit project in Zuid-Afrika. Het project Catch is gericht op crisisopvang en naschoolse activiteiten van kinderen uit het township.

MAX8
Deze film was ook meteen de inzending van Maria van der Reep voor de ‘MAX8’, de prestigieuze trofee van Filmclub IJmond uit Beverwijk. Het was dit jaar voor de 25e keer dat deze prijs werd uitgereikt. Bij de beoordeling van de in totaal 8 inzendingen werd door de juryleden (leden van Videofilmgroep Saenden uit Zaandam) werd vooral gekeken naar de strekking van de film, de verhaalstructuur en de filmische vormgeving. Zonder de andere zeven deelnemers tekort te willen doen was de jury unaniem van mening dat de inzending van Maria van der Reep net dat ‘ietsje meer’ in huis had wat van een deelnemer een winnaar maakt. “Een geweldige film, een film met een boodschap en één die je aan het denken zet. Zeer mooie en kleurrijke beelden vertellen een begrijpelijk verhaal.” aldus de jury over de film ‘Catch’.

Corrie Baas
Voor Maria van der Reep was Thobi het tweede boek dat zij schreef, nadat zij in 2003 in eigen beheer haar debuutroman ‘De Blauwe Spiegel’ uitgaf. Aanleiding voor dit boek was het overlijden van haar vriendin Corrie Baas, die twintig jaar als hulpverleenster in brandhaarden overal op de wereld had gewerkt. Toen Corrie Baas in maart 2002 eenzaam in haar woning in Beverwijk overleed aan een verwaarloosde longontsteking liet zij al haar spaargeld na in Stichting KiCoBa (Kinderen Corrie Baas) die zij drie weken voor haar overlijden oprichtte. Haar doel was om met deze stichting kleinschalige kinderprojecten te ondersteunen. Daarbij wilde zij zich vooral richten op kinderen die het slachtoffer waren van Aids- of oorlogsproblematiek.

Stichting KiCoBa
Net zoals bij ‘De Blauwe Spiegel’ het geval was komen de netto-opbrengsten van ‘Thobi, kind uit de township’ ten goede aan de Stichting KiCoBa, waarvoor Maria van de Reep al sinds 2003 werkzaam is. In dit geval zal het geld worden ingezet voor de aanschaf van een “mobile classroom” voor Project Catch.

Met het op haar eigen manier te helpen met de voortzetting van het werk van Corrie Baas probeert Maria van der Reep licht te laten schijnen op kinderen die door oorlog of ziekte ‘in de schaduw staan’. Zoals zij zelf zegt: “De mens is als een prisma. Vele kanten, vele kleuren. Op het moment dat er licht op schijnt wordt de kleur zichtbaar”.

Het boek ‘Thobi, kind uit de township’ kost € 15,-
Om te bestellen klik op THOBI
Meer informatie over Stichting KiCoBa op website: http://www.kicoba.nl/

Opmaak 1

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen