Column van de Dag / Water: onmisbaar maar niet vanzelfsprekend

Foto: Wim Meijer Fotografie

Iedere twee weken een column van de buurtsportcoaches van Beverwijk en Heemskerk. Vandaag is het woord aan Bert Kalter, buurtsportcoach in Beverwijk.

De meesten van ons kennen de reclame spot wel van’ Nederland het land van de bossen, het land van de fietspaden, het land van enz.’ Maar Nederland is ook het land van het water.

Terwijl ik bezig ben met het schrijven van deze column hoor ik zijdelinks een gesprek  over het leren zwemmen. De beangstigende gedachten dat Nederland erg laag ligt onder zee niveau en het land weleens onder water zou kunnen komen te staan als duinen en dijken het laten afweten……

IMG_8128 banner
(foto: Wim Meijer Fotografie)

Zoeken naar watertappunt
Met deze anekdote  als inleiding wil ik mij wel beperken tot het drinken van water. Tijdens mijn vakantietocht door een klein gedeelte van Europa zorgden wij er steeds voor dat we voldoende drinkwater bij ons hadden.  In veel steden die wij hebben aangedaan was het nog niet zo eenvoudig een  om watertappunt  te vinden om het drinkwater weer aan te vullen. Soms was het een kwestie van snel even flessen vullen in de wc van een restaurant of andere voorziening waar we een tussenstop maakten. Maar het was lang niet overal vanzelfsprekend dat je zomaar de watervoorraad kon aanvullen. Soms ook werd ons bij navraag afgeraden om flessen met kraanwater te vullen en adviseerde men ons flessen water te kopen. Geredeneerd vanuit de gedachtegang van horecaondernemers was dit te begrijpen. Maar helemaal vertrouwen deden wij het toch niet en dus, hoe zuidelijker wij kwamen, hoe vaker wij toch flessen water kochten.

Water: niet voor iedereen vanzelfsprekend
Wij staan er hier in Nederland eigenlijk niet bij stil dat wij onbeperkt water, dit geur- en kleurloze vocht, kunnen drinken en dat het water uit de leiding water is dat direct geschikt is voor menselijke sonsumptie. Vanzelfsprekend voor ons, maar lang niet voor iedereen op deze aardbol weggelegd. En dat terwijl schoon drinkwater cruciaal is voor een goede gezondheid.

Water vs suikerhoudende frisdrank
Drinkwater wordt  steeds meer onder de aandacht gebracht, onder andere omdat kinderen met overgewicht een toenemend probleem is. Het drinken van water kan een belangrijke rol spelen in het tegengaan van overgewicht, zeker als dat in de plaats komt van de vele suikerhoudende frisdranken die nu nog overvloedig door de jeugd worden gedronken.

(foto: Wim Meijer Fotografie)
(foto: Wim Meijer Fotografie)

Omgeving
Dat de jeugd zoveel naar de zoete drankje grijpt is omdat deze in overvloed worden aangeboden in hun directe leefomgeving. Willen wij dat onze kinderen opgroeien in een gezonde omgeving en waar het ook de gewoonste zaak dat zij zich vrij kunnen bewegen, dan zullen we die omgeving van de jeugd gezonder moeten maken. Vooral de scholen kunnen hierin  een belangrijke bijdrage  leveren.

Gezonde jeugd in gezonde omgeving
Een gezonde jeugd die opgroeit in een gezonde omgeving. Dat is waar het om gaat en wat ook de gemeente Beverwijk nastreeft met allerlei faciliteiten en projecten om de jeugd meer in beweging te krijgen en zich bewust te laten worden van het feit dat water drinken in plaats van suikerhoudende frisdranken het verschil kan maken tussen een gezond – en minder gezond gewicht.

Nu ben ik geen  missionaris die de gezonde boodschap gaat propageren om te vertellen wat wel en wat niet mag worden gegeten en gedronken. Maar als buurtsportcoach wil ik wel, samen met een voedingsdeskundige, een begin maken met het onder de aandacht brengen van de hoeveel suikers in de drankjes, met als reacties  het ‘WOUW’ effect.

Missie geslaagd!
Een methode om dit onder de aandacht te brengen van zowel leerlingen als ouders en onderwijzend personeel  is het aanbieden van een drankenbord.  Wat zijn de mogelijkheden van het aanbrengen van een watertappunt zodat het drinken van water meer toegankelijk  wordt in plaats van het kraantje in de wc. En uiteindelijk het uitdelen van waterbidons met als tekst ”Beverwijk Drinkt Water”:Missie geslaagd.

Ideaalbeeld: jeugd 'omarmd' water (foto: Wim Meijer Fotografie)
Ideaalbeeld: jeugd ‘omarmd’ water (foto: Wim Meijer Fotografie)

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen