Sporten kan íedereen! (2) Zo blijkt uit het verhaal van Gerrie Lischer

Foto: Chelsey Edwards

Ik ben Gerrie Lischer, 63 jaar en bewoonster van Beverwijk. Sinds 1998 maak ik gebruik van een rolstoel voor het (aangepast) zitten en langere stukken lopen. Ik kan wel staan en wat passen zetten, maar meer dan dat kan mijn lichaam niet aan. Ik heb dus een lichamelijke beperking.

Tai chi kan ook zittend
Zoals u vast weet is het voor iedereen belangrijk en goed voor de gezondheid om te sporten. Zo ook voor mij natuurlijk. Als vrijwilliger bij Westerhout Paviljoen heb daarom samen met een tai chi docent Hans Gaarthuis een aangepaste groep voor Tai Chi opgericht. In deze groep kun je zowel zittend als staand meedoen. Het is een fijne, rustige vorm van bewegen en toch ook inspannend. Maar aangezien het conditioneel niet erg veel oplevert, wilde ik graag nog een andere beweegvorm ernaast doen.

Fitness, bootcamp en circuittraining vanuit de rolstoel
In oktober 2016 startte de gezondheids-/ fysiopraktijk Interfysio aan de Dellaertlaan in Beverwijk een speciaal uurtje voor mensen die rolstoel gebonden zijn. Hier ben ik dus gelijk aan het werk gegaan om af te vallen en een betere conditie te krijgen.

Tijdens deze sportles krijgen we ook bootcamp en circuit training, dit is voor mij een mooie afwisseling met de training op fitness apparatuur. En ik kom er steeds achter dat ik meer kan, dan ik eigenlijk soms denk. Ik train 3x per week in een veilig groepje met alleen rolstoelers. Dit voelt op één of andere manier vertrouwd.

Bij mij in het groepje zit Danny, hij is 31 jaar en zit al zijn hele leven in een rolstoel. Het is erg fijn om hier te samen te kunnen trainen want wij kunnen gemakkelijk zelfstandig de locatie betreden.  De locatie is namelijk goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Danny heeft ook enorm veel baat bij deze training, zowel lichamelijk als geestelijk geeft hij zelf aan. Ook het opdoen van sociale contacten is erg fijn! 

Mogelijk zijn er meer mensen die ook net als Danny en mij baat aan deze les kunnen hebben. Zij kunnen gewoon een proefles komen doen.  Aanmelden voor een proefles kan bij  Xander van der Zwet, telefoon 0251-292907 www.interfysio.nl

Drempels
Ondanks de vertrouwde groep met rolstoelers was ik sinds een half jaar al benieuwd naar de training bootcamp met ‘valide’ mensen. Elke zaterdag ochtend zag ik hen trainen wanneer ik zelf aan fitness deed.  Ik vroeg mij al lange tijd af of ik die groep ook aan zou kunnen en leuk zou vinden? Ik merk wel dat ik mij nu na een jaar trainen een stuk zelfverzekerder en conditioneel sterker voel.

Mogelijk zou ik het aan kunnen, maar zou ik het ook durven? Ik zit wel lekker veilig hier. Zij zijn net wat fanatieker en dat maakt mij nieuwsgierig maar ook toch angstig! Ik heb het een tijd lang aangekeken, tot laatst mijn  instructeur Guus gewoon zij, probeer het vandaag eens uit. Doe gewoon mee! Deze zet had ik even nodig, want nu denk ik waarom heb ik zelf nooit eerder deze stap genomen. Eigenlijk is er weinig anders aan en goed te doen! Guus is ook aanwezig bij deze lessen en past de oefening waar nodig voor mij aan. En soms denkt de groep ook mee hoe ik het anders kan doen!

Deze reactie van de groep had ik alleen maar kunnen hopen en dromen. De ‘valide’ sporters zijn heel positief en staan versteld van wat ik ook gewoon kan. Had ik nou maar eerder deze stap gemaakt. Super fijn!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen